28

мар

ribbon

Делфините имат уникална социална структура

“Ергенски банди” воювали за вниманието на делфинките

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Биолозите са успели да идентифицират взаимовръзките в социалната структура на популациите на делфините афалини, които живеят в залива Шарк Бей, в щата Западна Австралия. Учените вече знаели, че мъжките афалини се обединяват в групи по трима за да си намират женски за чифтосване. В случай, когато заради някоя женска възникне спор между различните групи, се привличат други групи, които са приятели с първата (учените ги наричат „делфинска мафия„). В резултат на такъв процес в спор за женска, често се включват десетки делфини, които участват в масови сбивания.

Изследователите наблюдавали 12 групи делфини (става дума за големи групи, в които се събират тройки по време на бой) в продължение на 6 години. В резултат на това изследователите установили, че социалната структура на тези делфини е уникална и несравнима с другите бозайници. “
Основната характеристика е липсата на ясни граници на местообитанието на конкретните групи. Учените казват, че, например, маймуните са склонни да пазят територията си и да влизат заради нея в конфликти със съседите си. Освен това представители на различни „племена“ обикновено са враждебно настроени един към друг. Това не се наблюдава при делфините – те са склонни да си създават приятелства, включително и сред непознатите делфини.


Подобни публикации