7

ное

ribbon

Чакат бургазлии да предложат бъдещите велоалеи

Велосипедистите ще трябва да спазват правилата за безопасност

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Започват масови проверки на бургаските колоездачи. Те ще се извършват от общински инспектори, съвместно с полицейски служители и ще се гледа дали велосипедистите носят задължителните светлоотразителна жилетка и каска. Първоначално проверяващите ще разясняват защо е нужно това, тъй като хората у нас нямат създаден такъв навик, който често е животоспасяващ. След кратък буферен период обаче ще започне налагането на глоби.

Вчера за първи път бе представено предварително изследване и предложение за изграждане на цялостна мрежа от велоалеи в рамките на Бургас и неговите квартали. Идентифицирани са възможности за реализиране на 35 км. потенциални веломаршрути в централната част на града, 15 км. в периферната част и 10 км. в по-отдалечени райони. Концепцията е част от мега проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, който е на стойност над 130 млн. лв.

На срещата бяха поканени и присъстваха представители на колоездачни клубове, заинтересовани страни, контролни органи, проектанти и представители на Общината. Сред тях бяха запаленият колоездач Стефан Диомов, членове на “Велоклуб Бургас” и други НПО, младежи от студентските съвети на двата бургаски университета, началникът на Пътна полиция Жельо Танев, зам.-кметът Красимир Стойчев, главният архитект Веселина Илиева, директорът на “Бургасбус” инж. Петко Драгнев, журналисти.

“Призовавам бургазлии, най-вече тези, които редовно карат велосипед и познават устройството на пътната ни мрежа, да се запознаят със свършеното дотук и да дадат своите предложения за оптимизация. Схемата с потенциалните маршрути е качена в сайта на общината”, каза кметът Димитър Николов, който също присъства на обсъждането.

След две седмици ще бъде насрочено ново обществено обсъждане на още по-широка основа. Проектът предвижда подобряване на достъпа и увеличаване възможностите на велосипедистите да се придвижват в градска среда с цел велосипедният да се превърне в алтернатива на другите видове транспорт в рамките на града.
При реализирането му ще бъдат изградени изцяло нови велоалеи, а съществуващите 10 километра ще се интегрират в цялостната система, ще се изградят велостоянки и паркинги за велосипеди.
Предложеният първоначален вариант е с начертани трасета до университетите и до почти всички училища, една с друга са свързани всички части на града. Например “Меден рудник” може да се свърже с центъра, респективно с всички останали райони, чрез велоалея, минаваща западно от бул. “Тодор Александров”, по самия бряг на езерото Вая. Алеята до Сарафово пък ще следва в основни линии маршрута на съществуващия релсов път. Трудна за изграждане, според проектантите, е една бъдеща велоалея до квартал Горно Езерово /заради сложния релеф/, но и такава е възможно да се направи на по-късен етап.
Новите велоалеи няма как да бъдат на 100 % сегрегирани и да нямат досег с останалата пътна инфраструктура – заради съвременните проблеми на всеки голям български град, свързани със застрояване, частна собственост, съобразяване с републиканската пътна мрежа и др. Те ще бъдат от няколко типа – на места ще са комбинирани за колела и пешеходци, на други места ще са разчертани върху пътното платно с общото движение. Но местната власт и велосипедното общество в Бургас имат огромното желание и са убедени, че ще бъде постигната голямата цел: да се получи една цялостна мрежа – система от велоалеи, а не отделни отсечки тук и там.
Бургас е първопроходник в тази материя, но неговите нови велоалеи ще бъдат направени така, че да се интегрират в една бъдеща мрежа, свързваща го с Поморие, Несебър и Слънчев бряг на север, и със Созопол на юг. За този проект ще се търсят средства през следващия програмен период за кандидатстване по оперативните програми на ЕС, 2014 – 2020 г.


Подобни публикации