6

ное

ribbon

Младите атеисти у нас са само 16%

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Изследване, представително за младежите на възраст от 14 до 29 години, показва силното влияние на БПЦ – над две трети от младите хора у нас се определят като вярващи 70%, атеистите са едва 16 на сто.
Българската православна църква е сред най-уважаваните институции. 42% от пълнолетните жители на страната изпитват доверие в БПЦ срещу 43% – недоверие,сочат данните от изследване на МБМД.

Отношението на младежите към православното християнство е силно положително – 86%, 54 на сто изказват положително мнение и за католицизма. Към останалите религии доминира неопределената оценка. По-позитивно е отношение към будизма – 34%.

Близкият родителски и прародителски кръг е основата, върху която се е изградило отношението на младите хора към православното християнство – 46 на сто са били въведени във вярата в бога от родителите, 26 % от бабите и дядовците си. Ролята на свещениците и божиите служители е пренебрежимо ниска – посвещението във вярата си от източник приближен да църквата са получили едва 5-6%. Едва 23% извършват някакви църковни дейности. Мнозинството се изказва за диалог между религиите и засилено влияние на църквата в светския живот. Над две трети – 67% смятат, че БПЦ трябва да участва по-активно в духовното възпитание на младите.

Данните са от национално представително проучване на Институт за социални изследвания и маркетинг проведено сред 510 младежи на възраст от 14 до 29 години през май на 2012 г. Максимално допустимия размер на грешката е +_ 4,4%.


Подобни публикации