7

ное

ribbon

Гигантска ТЕЦ ще строи Турция близо до Резово

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Топлоцентрала с мощност 2.6 гигавата ще се строи близо до турския град Иниада, който е разположен на няколко километра от българската граница до Резово. Проектът е на стойност 2 млрд. долара и е в изключително напреднала фаза. До информацията се добраха областният лидер на БСП Атанас Зафиров, който беше първият български политик озовал се директно на мястото, където ще се строи енергийният гигант, предаде Дарик.

Заедно с него в турския град бяха бившият кмет на община Царево Петко Аранаудов и общинският съветник от БСП Димитър Гочев. Оказва се, че бъдещият енергиен гигант ще произвежда електричество като за целта ще изгаря над 3 млн. тона въглища годишно. За осигуряване на логистична подкрепа ще бъде построено и огромно пристанище в близост до българската граница.
Бъдещата турска ТЕЦ поставя под сериозен риск екологичното равновесие от двете страни на границата, смята Зафиров. По думите му в момента документацията, която той е донесъл, вече се обработва.
Преди дни областният управител на Бургас Константин Гребенаров съобщи, че е получил неофициална информация от турския консул, че имало инвестиционен интерес за строителство на ТЕЦ в близост до Резово. Официална информация от Туция обаче засега нямал.


Подобни публикации