12

апр

ribbon

Фукушима стана Чернобил

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Обемът на изхвърлената радиация от японската АЕЦ Фукушима-1 може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г. Това заяви днес представител на компанията оператор ТЕПКО, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС. “Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши Чернобилската”, посочи той.

Япония  повиши във вторник степента на ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима на максималната седма степен по Международната скала за ядрените събития (МСЯС). Досега кризата в АЕЦ Фукушима бе оценена на пета степен по седемстепенната скала.

Седма степен по досегашни оценки имаше само катастрофата в Чернобил. Седма степен означава, че аварията е свързана с изтичане на голямо количество радиоактивни вещества със силно въздействие върху

здравето на хората и върху околната среда. Ликвидирането на последствията изисква прилагането на продължителни и сложни защитни мерки.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 6.3 разтърси северозападната част на Япония и бе усетено и в Токио, съобщиха световните агенции. Преди по-малко от 12 часа в същия район бе регистриран и трус с магнитуд 6.6.

Според Ройтерс епицентърът на труса, станал малко след 7 часа българско време тази сутрин, е бил на територията на префектура Фукушима, където е разположена и авариралата АЕЦ Фукушима-1.


Подобни публикации