12

апр

ribbon

Екоактивисти се обявиха против АЕЦ в Турция

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

С лозунги изписани върху най-високата кула на Истанбул, Галата, активисти на “Грийнпийс” призоваха турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да спре проектите за ядрени електроцентрали в страната.

Лозунгите призоваваха “Спрете Ердоган! Накарайте го да спре строителството на атомните централи, откажете го от ядрените планове!” Надписите бяха проектирани по високите стени на кулата чрез специална анимация, с която турските участници в международната природозащитна организация “Грийнпийс” отбелязаха деня, в който се навършва един месец от атомната трагедия в Япония, където в момента над 200 хиляди души са застрашени от радиация. Участниците привлякоха вниманието на турската общественост срещу проектите за строителството на атомните централи в Мерсин Аккую и Синоп, съобщи БНР.

За място на инициативата беше избрана старинната кула Галата, която е символ на мегаполиса и се посещава от много туристи. В подготвената анимация, която бе проследена с голям интерес, бяха отразени протестите на турската общественост срещу правителство заради ядрените му планове. Бяха включени и критиките, отправяни специално към турския премиер Ердоган и министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Подчертано бе, че, ако правителството продължи с реализацията на ядрените си планове, не само Мерсин и Синоп, но и цяла Турция може да се превърне в гробище, защото е в земетръсен пояс.


Подобни публикации