7

апр

ribbon

Откриха първия пещерен хомосексуалист

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Археолози попаднаха в предградие на чешката столица Прага на останки от пещерен човек, чиято възраст се оценява на над 5 000 години. Учените смятат, че може би това е най-древният, открит засега, гей. Предположението им се основава на факта, че в погребението са намерени светилници и купички – ритуални предмети, откривани досега единствено в женски гробове, а тялото е с глава на изток.

Изследователите твърдят, че мъжът е живял в периода 2 900 – 2 500 години преди новата ера, но е погребан по женски обичай, характерен за Медната епоха, съобщава вестник Telegraph.
“От историята и етнологията знаем, че хората в тази епоха са се тонасяли много сериозно към погребалните церемонии, така че е твърде малко вероятно погребението на мъж по женски обред да е плод на случайна грешка.”, смята археологът Камила Ремизова- Весинова. Според нея е много по-вероятно да става дума за човек с нетрадиционна сексуална ориентация – хомосексуалист или транссексуалист.
Според обичаите на племената от времето на медно-бронзовата епоха, мъжете бивали погребвани обърнати на дясната си страна, с глава, сочеща на запад. Жените били обръщани на лявата страна, с глава на изток, като ги украсявали с огърлици от зъби на домашни животни и медни обеци, а в краката им поставяли керамични купички и яйцевидни съдове.
Според археолозите в намерения гроб няма нито един от предметите, които обично съпътствали мъжките погребения – бойни брадви, кремъчни ножове и пр. оръжие. В същото време те отбелязват, че досега са откривани много гробове от времето на мезолита на жени-воини, които са били погребани по мъжки обред.


Подобни публикации