7

апр

ribbon

Резово може да осъмне с АЕЦ под носа

Граничното село Инеада било “вариант” за турска атомна електроцентрала

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Има вероятност третата турска атомна електроцентрала да бъде построена на брега на Черно море на няколко километра от най-южната точка на българска територия – граничното село Резово. Това става ясно от публикации в турските медии, пиеш Mediapool. Вестник “Радикал” цитира министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който казва, че засега все още няма конкретно избрано място, но една от възможностите е малкото крайбрежно градче Инеада.

То се намира по права линия съвсем близо до българската граница. Сега освен животновъдството и риболова основен поминък на населението му е туризмът. Въпреки че по принцип в тази част от турското черноморско крайбрежие туризмът е относително твърде слабо развит, градът и околностите му са осеяни с множество хотели, къмпинги и вилни селища. Причината е основно в неговата близост до многомилионния Истанбул – 270 километра.

Според представители на турското енергийно министерството, цитирани от вестник “Хюриет”, причината за избора на този район е, че той е с най-ниска земетръсна активност. Все пак те посочват, че се обмислят и други варианти за третата АЕЦ.

Министър Танер Йълдъз същевременно уверил, че другите две АЕЦ, които Турция планира да построи в Аккую и Синоп, ще са конструирани, така че да издържат на земетресение до 9 степен по Рихтер, въпреки че на територията на страната не е бил регистриран трус по-висок от 7.4 степен по Рихтер.

Първият от двата одобрени досега турски ядрени обекта ще се строи в Аккую, в провинция Мерсин на Средиземно море срещу остров Кипър. АЕЦ “Аккую“, ще се строи заедно с Русия, като споразумението бе подписано през май 2010 г., а началото на строителството се очаква в края на април или началото на май. Общата стойност на поректа се изчислява на 20 млрд. долара.

Втората турска атомна централа се планира също на Черно море, в около 40-хилядния град Синоп. Преговорите за нея се водят с японските компании “Тошиба“ и “Токио Електрик Къмпъни“ (TЕПКО). ТЕПКО е оператор на авариралата след земетресението и цунамито в Япония АЕЦ “Фукушима-1″.

Ядрените амбиции на Турция включват изграждането на мощности за 15 хиляди мегавата до 2023 година.


Подобни публикации