19

мар

ribbon

Оптимизират бургаските общински сайтове за незрящи

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Община Бургас започва работа по осигуряването на по-лесен достъп до интернет страниците си, както и на сайтовете на Туристически информационен център и Общинския съвет за хората със зрителни увреждания. Това стана ясно по време на среща между служители от общинска администрация и представители на сдружения с нестопанска цел „Интеграция“ и „Достоен живот“, в които членуват хора с нарушено зрение, съобщиха от пресцентъра на общината.

Зам.- кметът по здравеопазване и социални дейности д-р Лорис Мануелян изрази желание Община Бургас да направи необходимото, за да улесни достъпа на хора с нарушено зрение до информацията и документите на администрацията.

Хората със зрителни увреждания представиха пред IT специалисти от общината помощния софтуер и компютърните системи, които ползват за четене на електронни страници и документи – „екранни четци“, брайлов интерфейс и речев синтезатор, преобразуващ текстовия файл в говорима реч. Най-големи проблеми и затруднения предизвиквали изображенията и PDF-файловете, вместо HTML или други текстови формати, споделиха те.
Експертите от дирекция „Информационни технологии“ се ангажираха с преобразуване на информационната част в сайта на общината, корекции в менютата и оптимизиране контраста на електронните страници.


Подобни публикации