23

апр

ribbon

Областният анулира търга за Централния плаж на Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Централният плаж на Бургас остава без стопанин, въпреки успешно проведения неотдавна търг, съобщи управителят на Бургаска област Константин Гребенаров. Търгът бе спечелен от „Булгариен Директ Райзен”, която предложи наемна цена 21 700 лева, за да го стопанисва. До подписване на договор обаче няма се стигне, тъй като областният управител е издал заповед за анулиране на търга, предаде “Фокус”.

„В областна управа беше входирана жалба от един от участниците. Освен това, две от фирмите се оказаха свързани. Имаше известен протест при самото провеждане на търга от едната страна във връзка с изпълнението на някои от условията в схемата за плажа и след консултация с нашите специалисти бях убеден, че действително трябва да се анулира търгът. Там има и доста голям обществен интерес по отношение на плажа да го запазим свободен, безплатен и да могат гражданите да се възползват от това”, каза Гребенаров.

Той допълни, че е получил писма от кмета на Бургас Димитър Николов и още една организация в договора на бъдещия наемател да бъдат включени допълнително клаузи терени от плажа да бъдат отстъпени на община Бургас за провеждането на събитията, организирани от нея като „Spirit of Burgas” и световното първенство по плажен тенис.
Според Константин Гребенаров е било невъзможно сключването на такава клауза впоследствие и това също е натежало за неговото решение да анулира търга.
Засега не е ясно дали ще се провежда втори търг или и тази година община Бургас ще стопанисва плажа. Областният управител информира, че ще изчакат 14-дневния срок, в който да се види дали фирмата, която е спечелила, ще обжалва заповедта за анулирането на търга.

Фирма „Булгариен директ райзен”, която спечели търга за плажа, има интерес от това, тъй като е собственик на хотел, който се намира в морската градина пред входа на централния плаж. Тя беше дала най-високата цена – 217 000 лева.
Втората в класирането фирма, която предложи 130 000 лева, се оказа, че се представлява от служител на спечелилата тръжната процедура фирма, което породи съмнения за свързаност на двата участника. Според запознати, често се случва при търгове спечелилият участник да се откаже и на негово място да бъде избран вторият, който да вземе обекта на много по-ниска цена.


Подобни публикации