31

май

ribbon

Нестинарите палят огъня в село Българи

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Община Царево организира традиционните нестинарски празненства в село Българи, вписани през 2009 г. в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, съобщиха от пресцентъра на общината. Празненствата ще се проведат в събота и неделя, а специален гост на празника тази година ще бъде посланикът на ЮАР у нас Шийла Камерър.

Нестинарските игри в огъня винаги се устройват в чест на Св.св. Костадин и Елена и се изпълняват в деня на празника. Датата е особено важна за нестинарите, затова традицията да се пали огънят на 3 юни, се спазва от години.

Преди играта в огъня странджанските певци Жечка Сланинкова, Александра Димитрова и Георги Арабаджиев заедно с оркестър „Нестинари” ще изпълнят характерни странджански народни песни. С богата фолклорна програма гостите ще забавляват и местни фолклорни състави. На празника в Българи в петък в огъня ще влязат нестинарите Жеко Тотев, Михаил Георгиев и Калина Василева.

Жеко Тотев избра отново да участва на нестинарските игри в Българи, след като за последно е играл там през 1997 г. Той е хореограф в младежкия ансамбъл „Атанас Манчев” в Бургас и има зад гърба си 41-годишна творческа дейност. За първи път танцува върху жаравата на нестинарските игри в Българи, когато е на 25 години. С него в огъня влиза и Маргарита Стоева – първата нестинарка след прочутата нестинарка баба Злата Даскалова и по-младата баба Злата Стамова. Оттогава двамата изпълняват нестинарския обичай в Царево и Българи по празници, панаири и сборове. По-късно Жеко Тотев започва да играе със съпругата си Иванка. Двамата представят нестинарския танц заедно с Фолклорния състав за автентичен фолклор на с. Българи на фестивала в Копривщица. Печелят два златни медала – през 1981 и 1986 г.

Очаква се нестинарските игри в огъня и този път да привлекат вниманието на много хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай. Българи остана единственото нестинарско село. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен отпреди 65 години. Сред официалните гости ще бъдат кметове, депутати и общински съветници.


Подобни публикации