31

май

ribbon

Моркови вместо цигари за новозеландските затворници

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

В рамките на кампанията срещу цигарения дим затворниците в Нова Зеландия вместо цигара, получават вече морков. Тази тактика в борбата с тютюнопушенето е възприета в резултат на директива, разпратена до затворите от Департамента на изправителните учреждения.

Съгласно документа, всеки затворник трябва до получава по два моркова на ден, като всеки от тях следва дa бъде разрязан на шестнайсет парченца. Парчетата пък трябва да са еднакви по форма и размер/доколкото това е възможно/, изисква директивата.

Предполага се,че дъвченето на морковите ще помогне на затворниците по-лесно да се справят с отказване от цигарите, преди пълната забрана на пушенето, която влиза в сила в тамошните затвори от 1 юли.

Коментирайки инициативата на затворническото ведомство, президентът на Асоциацията на работещите в изправителните учреждения в Нова Зеландия Бивън Хенлън признава,че първоначално е възприел съобщението като шега, но впоследствие е променил своето мнение.”Когато има какво да сложат в устата си, няма да мислят толкова много за цигари”, добавяйки, че “Морковите са далеч по полезна за здравето алтернатива от близалките, например.”

Продажбата на цигари и други тютюневи изделия е забранена в затворите на  Нова Зеландия от миналата седмица. В течение вече  на няколко месеца болшинството от 5 700 – те новозеландски затворници получават никотинови пластири.


Подобни публикации