31

май

ribbon

Зъбите обичат водата на Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Водата в Бургас е най-полезна за зъбите, тъй като е богата на флуор. В други райони на страната обаче водата е по-бедна на полезното вещество, обявиха стоматолози на пресконференция в столицата. Още през 1974 година СЗО е открила вълшебните свойства на флуора върху зъбите на хората.

Използването на флуора за профилактика на кариеса намалява честотата на кариесите с 50-75%. Още в средата на 50-те години на миналия век учените установяват, че хората, живеещи в райони, където водата съдържа определени количества флуор, имат по-малко кариеси.

Стоматолозите съветват да четем етикетите на минералните води и да следим за веществата, с които те са обогатени, защото ако някои са полезни за нашите зъби, други може да не са така препоръчителни.

По случай 1 юни Денят на детето те стартират инициатива за профилактика на оралната хигиена на малчуганите между 2 и 5 години. Зъболекари ще обучават млади майки и бъдещи родители какви с аправилата за поддържане на оралното здраве на малчуганите.

В последно време се наблюдава скок на заболеваемостта при деца в ранна детска възраст, посочи стоматологът доктор Олег Гладков. Все по-често пациенти на стоматолзите стават деца на 2-3-4 години. При ромските деца пък се наблюдава дори обеззъбяване заради лошата орална хигиена.


Подобни публикации