13

юли

ribbon

На нос Акин бил българският Помпей

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Древното византийско селище на нос Акин при гр. Черноморец се родеело с римския Помпей, обяви директорът на националния исторически музей Божидар Димитров. И двата града са загинали при бедствия, но Помпей от лавата на вулкана Везувий, а градът при нос Акин – след пожар. При нашествието на аварите в края на 6-ти век, градът е пламнал и изгорял. Покривите на къщите са се срутили и са погребали съдържанието на къщите. Намерени са цели съдове, както и фрагменти от счупени съдове, керамика, стъкло, монети.
:
Византийското селище било пазено от уникална крепостна стена, пресичаща носа и продължаваща в морето. На места била дебела от 2.5 до 4-5 метра. В морето се виждат части от укрепителната система. Археолозите вече работят по проект, който ще даде възможност част от крепостната стена и бойната кула, която сега е под вода да излезе на повърхността.
Според археолозите уникалността на откритото на нос Акин селище се дължи на неговото географско разположение – на юг е Созопол, с остров Свети Иван, известен със средновековните си манастири,с древния си фар, на един ден път с кораб е Константинопол, на два часа път на север е Анхиало, днешно Поморие.
На сушата крепостта се простира на 40 дка, които предстои да бъдат изследвани от археолозите.


Подобни публикации