19

май

ribbon

Намаляват новозаболелите от СПИН в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

141 бургазлии се изследваха безплатно и анонимно за ХИВ статус в три мобилни лаборатории в рамките на АНТИСПИН кампанията „Презерватирай се!“ и по повод Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН – 20 май. Мобилните лаборатории бяха разположени пред Часовника до сградата на община Бургас, на площад „Тройката” и до Бургаския свободен университет.

Между 18.30 и 20.00 часа днес доброволци от общинския младежки клуб „J.J.Cool A” ще раздават информационни материали и предпазни средства в заведенията в центъра на града и местата, където се събират младите хора, мотивирайки своите връстници да изследват ХИВ статуса си.
Двама души от Бургаски регион са с потвръдена диагноза СПИН от началото на годината, сочат данните на РЗИ. За миналата година новооткритите случаи са 7. Към 16.05.2012 г. в България са регистрирани общо 1 532 лица с ХИВ инфекция,
като от началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ-позитивни са 59, от които
43 мъже и 16 жени.
Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция – повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Данните показват, че 37 % от всички новоинфектираните са лица употребяващи интравенозни наркотици.
Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни лица в столицата София – 32
лица, следват области Пловдив – 5 , Варна – 4 и Пазарджик – 3.
От началото на годината в Кабинетите за анонимно и безплатно изследване на
ХИВ/СПИН (КАБКИС) и останалите лаборатории в страната за първите три месеца
за ХИВ са се изследвали общо 75 026 лица.


Подобни публикации