17

фев

ribbon

Математическите гимназии пак се борят за съществуване

След Веселин Методиев и Сергей Игнатов посяга на приема на малки ученици

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

Математическите гимназии настояват да запазят сегашния си статут и след промените в Закона за училищното образование. Марияна Тодорова, директор на Софийската математическа гимназия (СМГ), заяви, че в представените до момента проектопромени, както и в концепцията, която се готви към Закона за училищното образование, не се предвижда да има такъв тип училища.

В момента математическите гимназии осъществяват прием не само след седми, но и след четвърти клас, а новите етапи в училищното образование изключват такава възможност. Според тях математическите гимназии ще са средни училища, а гимназиите ще бъдат от 8-и до 12-и клас или от 10-и до 12-и клас

От Сдружението на директорите на математическите гимназии съобщиха, че в страната има 31 такива гимназии, като повечето от тях са създадени преди 40 години.

Нуждата от ранен прием математиците аргументират с това, че талантливите деца трябва да се отсяват отрано. Както и останалите гимназии обаче те организират и прием след седми клас. Според директорите няма нищо лошо и на езиковите гимназии да се позволи прием на малки ученици.

Сергей Игнатов е вторият министър на боразованието, който иска да ликвидира ранни прием на ученици в математическите гимназии. Първият опит бе направен от Веселин Методиев – просветен шеф в на правителството на Иван Костов. Поради бурните протести бе постигнат компромис и “малките” паралелки се запазиха с одобрение на общинските съвети и финансиране от общините.


Подобни публикации