17

фев

ribbon

Бургаски учени кръщават робот на жената на Бил Гейтс

До три години “Мелинда Гейтс” ще може да помага на сапьори, пожарникари и охранители

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

“Заченатият” през 2007 година в Бургаския свободен университет робот ще бъде прекръстен. По всяка вероятност новото му име ще бъде “Мелинда Гейтс”, като знак на уважение към създателя на Майкрософт. Съвместен проект на БСУ, БАН и ТУ-София предвижда до три години роботът да е напълно готов да изпълнява различни задачи.

“Проектът, в Който участваме”, се нарича “Мобилна изследователска платформа с безжично управление” и е по спечелен с конкурс по направление “Стимулиране на научните изследвания в държавните висши училища от фонд “Научни изследвания”, посочва доц. д-Ñ€ Станислав Симеонов. Ð’ неговия екип влизат от трима изследователи от Центъра по информатика и технически науки на БСУ – гл. ас. Владимир Германов, гл.ас. Атанас Димитров, гл. ас. Пенка Георгиева. Ръководител на целия проект пък е доц. Владимир Заманов от факултет “Автоматика”, секция “Роботика” на Техническия университет в столицата.

Първообраз на бъдещия робот е неговият предшественик Лаурен, създаден през 2007 г. в БСУ. Първоначално умната машина се наричаше БСУ-Робик, но се сдоби с женско име по съвет на маркетолозите. Разработката бе от преподаватели и студенти с цел участие в ежегодното състезание на Майкрософт Imagine Cup.

“Сега обмисляме новото име на робота да бъде “Мелинда Гейтс”. Така ще изразим уважението си към корпорацията Майкрософт, която ни подари “мозъка” на робота – еBox 2300 – индустриален компютър със софтуер за него.”, посочва причината за преименуването доц. Симеонов.

Заради новия проект роботът е претърпял доста промени. Преди всичко сее сдобил с нова ходова част – колесната система е заменена от верижна, вече е осигурен и мощен, но олекотен, акумулатор за задвижването. След преминалите ходови изпитания роботът демонстрира свободно движение напред и назад на всички страни.

След завършването на работата по него той ще може самостоятелно да взима решения за пътя си, на базата на сензори да определя качеството на пътя, по който се движи и да оптимизира скоростта си.

“Мелинда” трябва да може да определя сам координатите си – абсолютни или относителни. Жироскоп ще му помага да определя наклоните, а вече е снабден и с компас. Ще му бъде вграден и манипулатор – механичен с два пръста, предвиждат разработчиците.

Чрез две камери роботът ще може да предава картини, които да се обработват от външни комюптри. Ще умее да манипулира с предмети самостоятелно и да се движи в лабиринт, благодарение на самообучаваща се система.

“Такъв тип машина би имала страшно много приложения.”, посочва доц. Симеонов.

Едно от тях спокойно би могла да бъде автономна охранителна дейност – роботът патрулира по зададен маршрут и предава чрез камера картина в реално време. При това роботът трудно може да бъде похитен, защото моментално би надал тревога и изпратил снимка на крадеца в охранителния център.

Може да бъде използван – след добавянето на определен тип манипулатори – за откриване и обезвреждане на взривни устройства и опасни предмети и вещества. Инсталирането на електронен “нос” би го направило незаменим при изследване на загазованост на помещения и терени. “Мелинда Гейтс” с успех би заместил и кучетата-водачи на хора с увредено зрение, особено в закрити помещения, а за работа в градски условия в мозъка й може да се „вкара“ навигационна система.

“Роботът е напълно модулен, което позволява да бъде използван включително и за обучение. Той е отворена система и може да се надгражда.”, посочва доц. Симеонов.

Според него един вносен робот-сапьор, например, струва около 200 000 евро, докато цената на родния му “побратим” може да бъде десетократно по-ниска при серийно производство. При това механичното отроче е много по-интелигентно – не се нуждае от носещото сериозни рискове дистанционно управление, а би могло само да си избира пътя и да взима решения.


Подобни публикации