20

фев

ribbon

Ин витро центърът на бургаската болница получи нова апарат

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Ин витро центърът на Бургаската болница вече разполага с помпа за аспириране на яйцеклетки. Апаратът, който е последно поколение,  е на стойност 30 000 лв. и е закупен със средства на лечебното заведение. Той е съществена част от ин витро оплождането, защото чрез него от пациентката се извличат яйцеклетки.

Помпата се свързва към тънка, дълга игла с която се прави пункция на яйчниците, след като е предизвикана стимулацията  им  с медикаменти. Цялата процедура протича под ултразвуков контрол и с пълна упойка.

След като яйцеклетките се аспирират те се съхраняват  в инкубатор и се подготвят за оплождане. Това става под контрола на биолози. Оплодената вече яйцеклетка се връща в маточната кухина на жената решила да зачене ин витро.

В ин витро центъра  на МБАЛ-Бургас  работят двама биолози, които специализират  в столицата. От отварянето му  през октомври миналата година през него са преминали над 100 двойки от Бургас и съседните градове, решили да се преборят с проблема с безплодието.

Основната цел на звеното е точна диагностика и лечение на стерилитета.

Понякога проблемите с безплодието са свързани с хормонални проблеми или анатомични, като проходимост на маточните тръби. На ин витро процедури подлежат много малък процент от всички двойки с репродуктивни проблеми. С подходящото лечение проблемът може да бъде разрешен и без извършване на ин витро.

Ин витро центърът работи под ръководството на светилото в репродуктивната медицина – доц. д-р Павлета Табакова. За да помогнат на възможно по-голям кръг от семейства от ин витро центъра обявиха Ден на безплатните прегледи.

На 28 февруари доц. Табакова ще преглежда безплатно пациенти, които идват на преглед за първи път.


Подобни публикации