20

фев

ribbon

Невада влиза в бъдещето с коли-роботи

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Невада стана първият американски щат, където е позволено на колите-роботи да пътуват по магистралите наравно с коли с шофьори. Заслужава да се отбележи, че такава законодателна промяна се прави първи път в света. „Невада ще стане първият щат, в който ще има коли на бъдещето“, коментира случващото се Брус Бреслоу, шеф на автотранспортното управление на Невада.

Американският щат е бил избран от разработчиците не случайно. Заедно с Тексас и няколко други югозападни щати на САЩ, Невада има огромна територия и сравнително малобройно население. Съответно, превозните средства роботи по-лесно ще се научат да се ориентират в пространството на полупразните магистрали.
Безпрецедентният законодателен акт обаче налага в движението на автономните машини някои ограничения. По време на тестовете в колата-робот винаги трябва да присъстват най-малко двама пътници, които ще могат да поемат контрола в случай на непредвидени ситуации. Също така тези машини имат „черни кутии“, които записват информацията от всички сензори, и ще бъдат с червени номера (обичайните са синьо-сиви).


Подобни публикации