20

фев

ribbon

Етнографският музей в Бургас се приготви за Баба Марта

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

По традиция екипът на Етнографския музей в Бургас се подготвя за посрещането на Баба Марта, спазвайки  стародавните обичаи. Тежките халища и черги бяха  изтупани и освежени  на слънце, помещенията бяха почистени и подредени.  Традиция е  за 1 март българката да почисти основно къщата си,  да изхвърля сметта далеч, да запали старата си метла на двора и така да очаква в дома си новото, по-доброто начало.

Музейните специалисти изработиха саморъчно мартеници и подредиха  богат щанд с най-разнообразни модели, всеки от който съдържа задължителните елементи, символизиращи  здраве, сила и дълъг живот, плодовитост и благополучие, защита от уроки и от зли сили. Етномартениците се предлагат на цени от 1 до 3 лв. Б

Всяка година на 1 март Етнографският музей се превръща в сцена на конкурса-изложба „Мартеницата в традиционната българска култура”. Деца от бургаските училища и региона се съревновават в изработката на оригинални мартеници. От миналата година в конкурса се включиха и ученици от Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” гр. Хатива и гр. Енгера, Испания.

Ð’ юбилейната 2012 година, когато се чества 100 години музейно дело в Бургас, екипът на Етнографския музей се обръща към бургазлии с молба за помощ, за да запълни празнотите в историята на сградата, която обитава – Ñ‚.нар. Бракалова къща. “Съдействайте ни с каквото можете – информация, снимки и спомени за историята на къщата до 1981 г., когато става Етнографски музей”, призовава Пламена Кирова, зав.-отдел “Етнография” към Регионален музей  – Бургас.


Подобни публикации