1

юни

ribbon

ГРЕ посвети голям концерт на Обединението на Италия

Вече 20 години в бургаското училище се изучава езикът на Данте

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Има събития, които обединяват една нация, а други – цели континенти. 150-годишнината от Обединенето на Италия, отбелязвана днес в целия Европейски съюз,  принадлежи към последните. Магията на словото и песента прнесе празника на Апенините в Гимназия за романски езици “Г.С.Раковски” – Бургас.

Възпитаниците на училището, които изучават прекрасния италиански език, поднесоха на жителите на Бургас, на своите преподаватели и съученици, едно великолепно тържество посветено за забележителната дата.

Издържано в най-добрите регистри на културните програми, благодарение на перфектия подход на Джузепина Напи, Елисавета Стайкова и Златина Тодорова, то доказа различния поглед, който учителите от ГРЕ „ Г.С.Раковски ” възпитават у младите хора и респектът им  към  постижения и събития с непреходна значимост.

Подобни постижения не са резултат от спорадични мероприятия. Сътрудничеството на бургаската гимназия с Посолството на Република Италия у нас и Италианския културен институт датира от дълги години. Резултатите са впечатляващи – богат литературен фонд на италиански език, учебни зали, оборудвани съобразно европейските изисквания, няколко образователни проекта с училища от Рим, Милано, Сицилия, Асколи Пичено.

ЕНЕЛ, както и много други фирми с италианско участие, също са в близък контакт с училището и системно помагат обучението в ГРЕ „ Г.С.Раковски ” да е в хармония с доминантите на 21 век.

Прекрасно е, когато добре синхронизираните действия на различни инстанции станат повод и за гостувания като това на Лина Сенезе – преподавателка от училище във Формия, Италия. Надарена с невероятен глас и артистичност, тя подари на бургаската публика няколко песни, които взривиха залата и накараха всички присъстващи да запеят заедно с нея.

А  това  е само началото на едно ново сътрудничество. Гимназия „Марко Тулио” и Гимназията за романски езици, вече са разработили нов проект, целящ  културното сближаване на младите хора от България, Италия и Европа, преодоляване на различията, изграждането на един нов и още по-добър свят.

През есента се навършват 20 години от началото на изучаването на италиански език в Гимназията за романски езици. Днес ГРЕ е едно от четирите средни учебни заведения в България, чиито възпитаници имат правото да кандидатстват в италиански университети при условията, валидни за гражданите на тази държава. Това става на основата на подписаното между Министерството на външните работи на Италия и българското Министерство на образованието, младежта и науката споразумение.


Подобни публикации