22

дек

ribbon

За втори път откраднаха камбаните на църква

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Двете бронзови камбани на православния храм в село Аспарухово, община Карнобат са били откраднати в навечерието на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Неизвестни лица са разбили халките на ключалката на камбанарията в двора на църквата “Св. св. Кирил и Методий” и са ги демонтирали, съобщи полицията. Ð’ неделя сутринта за последно се е чул звън от голямата камбана, която е с тегло 60 кг, малката тежи  около 20 -25 кг.

Любопитен факт е, че църквата в селото за втори път става обект на нагли апаши. Преди 8-9 години крадци отнесят голямата камбана точно след като църквата е била възстановена и е отворила врати за миряните от селото. За щастие полицията я открива в Троян.

По  думите на свещеника в селото отец Иван, камбанарията ще е празна докато не се намери дарител. Отливането на една нова камбана е доста скъпо  и непосилно начинание за малка селска черква. По данни на кметския наместник в момента жителите на селото са 170 души. Православният  храм в Аспарухово е изграден през 1884 г.


Подобни публикации