27

юли

ribbon

Големите лайнери от октомври 2013 идват в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

 

Пристанище “Бургас” ще има пътнически терминал, способен да приема големи презокеански кораби. Той трябва да е готов до края на септември 2013 г., се посочва в обявената вече обществена поръчка за изграждането му. Датата не е избрана случайно – на 5 октомври трябва да акостира Celebrity Constellation – голям круизен кораб на международната компания Royal Caribbean. На 13 октомври се очаква втори, съобщава capita.bg, цитиран от “Дневник”.

Сградата ще представлява международна морска гара, чиято цел ще бъде да се поемат криузните плавания в Черно и Средиземно море, се посочва в документацията за търга. Кандидатите да строят пътническия терминал трябват да имат оборот от поне 9.9 млн. лв. за предходните 3 години. Документация се продава до средата на август.
Според шефа на Порт Бургас Диян Димов още в края на 2011 г., по време на международния пасажерски форум “Круизният туризъм между Европа и Азия”, български представители успяват да установят контакт с някои големи международни круизни компании и да представят плановете за бъдещ пътнически терминал. Така на 13 март се подписва меморандум между пристанището Бургас и Royal Caribbean за съвместни действия.
Според него за развиването на този бизнес има голям потенциал. В момента пътническите кораби акостират в Несебър. През миналата година те са били 39. Там обаче не могат да влизат големи плавателни съдове каквито условия можело да предостави пристанището в Бургас.


Подобни публикации