30

юли

ribbon

Няма картел за горивата, обяви КЗК

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Няма картелни договорки между най-големите търговци на горива у нас, а компаниите “Лукойл Нефтохим Бургас” АД и “Лукойл Ейвиейшън България” ЕООД не са злоупотребили с господстващо положение. Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията по двете проверки, започнали преди около година след редица граждански протести срещу високите и почти еднакви цени на бензина и дизела на българския пазар.

Едната бе за картел между “Лукойл България” ЕООД, “Ромпетрол България “АД, “Нафтекс Петрол” ЕООД, и “ОМВ България” ООД, а другата бе за злоупотреба от страна на двете дружества на “Лукойл”.

Единствената непазарна практика на търговците е публичното обявяване на цените на едро, смятат от комисията. Още на 19 юни “Лукойл България” скри от сайта си цените на едро и обясни, че това е вътрешно фирмено решение. Целта била да не се спекулира с това, че “Лукойл” влияе на формирането на цените на останалата част от пазара. Решението не било наложено от КЗК, но било в духа на обвинението на антимонополния орган за картел между петролните компании. Така компанията, управлявана от Валентин Златев, ще може да се похвали, че предсрочно е изпълнила предписанията на КЗК.

Цените на едро на “Лукойл” ще са достъпни само за клиенти на дружеството, сключили договор за покупко-продажба на едро. Това се е ангажирала компанията пред антимонополната комисия, след като през март КЗК излезе с решение, че има съмнения за картел.


Подобни публикации