16

юни

ribbon

Защо скриха дебатите по вота?

Публикувано в: Апострофи;
От: pointburgas

Алекси Николов

Защо, наистина? Защо дебатите по вота за недоверие на правителството бяха засекретени? Защо не бяха излъчвани пряко по две от четирите държавни медии – Българско национално радио и Българска национална телевизия? Защо, направо казано, управляващото мнозинство ги “замете под чергата”?
Ясно е, че не е от срам. Фактът, че в парламента често се прелива от пусто в празно и съобразно семантиката на думата “парламент” се изливат напоително безмислици е знайно. Най-вече от онези електорални единици – почитатели на петъчния “контрол”, които чакат да чуят и видят нещо по техния си проблем.
А може би дебатите бяха потулени, за да не би – господ да пази! – в хода им да се издаде някоя и друга държавна тайна? Едва ли, защото управлението на държавата няма как да бъде “тайно”. То е видимо, а резултатите му – съвсем осезаеми. Главно от гърбината на редовия гражданин.

Да не би пък да се очаквало в залата да има драми, колизии и самоубийствени атентати? Надали. Защото всичко бе ясно отпреди – едните обясняваха колко е зле държавата, благодарение на правителството и парламентарното мнозинство, другите доказваха, че всъщност Слънцето никога не е огрявало така лъчезарно Татковината, както в последните две години, третите и четвърите си хванаха дърмите и отидоха да пият кафе под опашката на коня, като преди това обявиха колко са принципни…Т.е. елементът на съспенса категорично отсъстваше, досущ като интрига в мач от българското първенство.

Има – истината настоява да бъде отчетена! – някаква съвсем миниатюрна възможност законодателите да са решили да спестят някой лев на държавните БНР и БНТ от преките предавания, което обаче си е направо нонсенс, тъй като парите на въпросните медии излизат от джоба на данъкоплатците. Ако народните избранници плащаха всяка секунда, в която са на екран или пред  микрофон от собствения си джоб, да, тогава нещата щяха да изглеждат по друг начин. Е, много от тях отдавна щяха да са обявили банкрут, ама случаят не е такъв.

Едно от последните евентуални обяснения на неизлъчването пък е, че всъщност дебатите бяха излъчвани. Е, в интернет, на сайта на Народното събрание. Което пък навява на мисълта, че управляващото мнозинство зорлем се опитва да покачи посещаемостта му чрез току що научени SEO мурафети от книжката “…for Dummies”. От друга страна добрата стоката си се продава и без реклама, така че не е за вярване и тази възможност…

Така че остава едно-едничко, малко от малко смислено обяснение – тъжният наслов на деня 16 юни. Защото, както каза вчера  Ц. Цачева, в ден на траур не се излъчват само шоупрограми. И правилно.

Но би следвало и попревтасалите шоумени и шоугърли също да се въздържат от изяви…, но не би.


Подобни публикации