13

яну

ribbon

Шейховете мечтаят за релси

С 11 милиарда ще строят жп линии в пустинята

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се похвалят с най-високата сграда, с изкуствен остров под формата на палма, но сега имат нова амбиция – да свържат градовете чрез железопътни линии в пустинята. Седемте емирства, които вече инвестират в мащабни проекти за летища, пътна и друг вид инфраструктури, за да привлекат и подкрепят растящата си търговия, сега залагат на железопътните връзки, за да стимулират още повече ръста.

Множество компании от Китай и Европа се очаква да се съревновават в усвояването на 11 млрд. долара, които ще бъдат инвестирани в жп проектите на ОАЕ, които е планирано да бъдат завършени до 2017 г.
Въпреки че страната се бори да възстанови позициите си след дълговата криза в Дубай от 2009 г. и отлива на инвеститорите, тя смята, че ще генерира достатъчно икономическа активност, за да оправдае заплануваните жп проекти, пише Ройтерс, цитиран от investor.bg.
Дубай все още изгражда метро мрежа, стартирала през 2009 г., която да свързва моловете и бизнес районите в емирството, но броят от пътници е все още ограничен, което повдига въпроса дали изграждането на жп мрежа е добра идея в страна, доминирана от коли, които се движат с евтино гориво.
Първият проект се очаква да бъде завършен през 2014 г. В крайна сметка мрежата се планира да свързва ОАЕ със Саудитска Арабия и Оман.
От компанията, управляваща проекта – Union Railway, говорят за висок интерес към проекта за първоначалните работи като подготвянето на терена и полагането на релсите.
Товарните влакове за тежкотоварни стоки като цимент, алуминий и стомана, ползващи мрежата, се очаква да развиват скорост до 120 км/час, а останалите влакове – до 200 км/час.
Развитието на жп инфраструктурата е провокирано отчасти и от необходимостта за транспортиране на петрол и газ в ОАЕ – третият по големина износител на петрол в света и собственик на петите по големина газови залежи в света.


Подобни публикации