18

яну

ribbon

Чърчил лекувал стреса с уиски и пури

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Славата на най-видния британски политик в съвременната история – Уинстън Чърчил бе помрачена в известна степен, след като във Великобритания бяха публикувани поверителните дневници на личния му лекар лорд Моран. През последните 60 години те са били с гриф “строго секретно”. Сега виждат бял свят, след като изтече давността на забраната, съобщи ИТАР-ТАСС.

Оказва се, че психологическото и физическо състояние на Чърчил по време на Втората световна война, когато е начело на британското правителство, бързо се е влошило. Записките на лорд Моран, който 25 години е бил личен лекар на Чърчил, показват, че премиерът е бил в по-лошо състояние, отколкото се е смятало преди, твърди радио Би Би Си.

Два пъти през декември 1941 г. и отново през декември, но вече през 1943 г. Чърчил е прекарал в резиденцията си сърдечни пристъпи. “Характерът на Чърчил се влошава, той не иска да слуша критики, намалява и работоспособността му” – пише Моран. “Моят пациент страдаше от преумора и се намираше в непрекъснат стрес” – твърди лекарят.

Понякога премиерът е отлагал държавните си дела. Прекарвал е нощите пиейки и пушейки. Често си е лягал да спи в 3, 4 и дори в 5 часа сутринта.


Подобни публикации