19

яну

ribbon

Комшиите не искат кльон по границата

Шапът не можел да бъде спрян от новата мрежа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Възстановяването на телената мрежа по границата между България и Турция с цел да се спре разпространението на шапа се посрещна с недоволство в пограничните региони.
Ръководителят на областната дирекция по земеделие и селско стопанство в град Къркларели Хасан Чеби заяви, че телената мрежа не е средствo за спиране на заразата.

В изявление до турските медии той посочва, че в тяхния регион няма случаи на заболяване от шап, както е в България, където са унищожени стотици заразени животни, предаде БНР.

“Телената ограда може да попречи на някои видове животни да преминат през границата. Но не може да спре прелитането на птиците. Някои източници посочват, че имало случаи на преминаване на биволи от Турция към България. При нас няма регистрирани случаи. Преди няколко дни се срещнахме с български колеги и разговаряхме по този проблем, но тогава не стана въпрос за издигане на телената ограда по границата”, заяви Чеби.

Той уточнява, че в пограничните селища са ваксинирани 16 хиляди броя едър и дребен рогат добитък. Ваксините и ваксинирането е безплатно за селските стопани.

Още в края на миналата седмица Турция затвори тържищата за животни в Одринския регион, за да не се допусне разпространението на шапа. Телената ограда от българска страна се предвижда да се възстанови по протежение на 142 км. сухопътна граница между Турция и България.


Подобни публикации