5

фев

ribbon

Уикилийкс: Американците търгували с Русия британски тайни

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

САЩ са се съгласили да издадат на Русия британски ядрени тайни. Това са поредните разкрития на „Уикиликс”, цитирани в британския вестник “Дейли Телеграф”. Според изтеклите нови документи САЩ са дали съгласие да предоставят на Русия важна информация за британския ядрен арсенал и ракетата „Трайдънт”, а целта е била двете суперсили да подпишат ключов договор – СТАРТ 2.

Анализатори веднага отчетоха, че това може да подкопае британската политика на пазене в тайна на нейния ядрен арсенал. По-притеснителното е, че САЩ си позволява да ползва такава стратегическа информация като разменна монета. Това хвърля нова светлина върху така наречените специални отношения между Лондон и Вашингтон, които все повече започват да приличат на “еднопосочна връзка”.

От грами на преговарящите от американска страна става ясно, че Русия ще се сдобие с информация за всяка ракета „Трайдънт”, която Великобритания получава от производителя САЩ.

От близо 14000-те разсекретени документа става ясно, че британският ядрен е бил от ключово значение за новия договор за съкращаване на стратегическите въоръжения, въпреки че документът да не засяга страната на Елизабет ІІ.


Подобни публикации