26

юли

ribbon

Уви, няма да пътуваме във времето

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Показвайки, че единичен фотон не може да се движи по-бързо от светлината, екип изследователи счита теорията за пътуване във времето за разбита, пише Discovery News. Физици от Университета за наука и технология в Хонконг твърдят, че опитите им доказват недвусмислено теорията на Айнщайн, че нищо не може да се движи по-бързо от светлината. Тоест необходимата скорост за изкривяване на пространствено-времевия континиум е недостижима.

След серия от проучвания ръководителят на проекта проф. Ду Шенг Уонг е убеден, че елементарната частица, преносител на квант енергия, се подчинява на закона за движение във Вселената. Хонконгският екип проверява дали фотонът може да постигне по-голяма скорост от 300 хиляди километра в секунда. И отговорът е „не”.
Така се оборва окончателно дългогодишната теория, че в определени моменти в определени условия може да има скорост, по-голяма от тази на светлината. Само преди десетина години учени обявиха, че са проследили подобно явление, но впоследствие се оказа зрителна измама.


Подобни публикации