26

юли

ribbon

Издирват останките на Сервантес

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Екип от испански учени под ръководството на историка Фернандо Прадо ще търси тленните останки на Мигел де Сервантес, съобщи в. “Гардиън”. С тяхна помощ специалистите се надяват да извършат реконструкция на лицето на автора на “Дон Кихот” и да установят причините за смъртта му.

Според “Ел Паис” идеята да бъдат открити тленните останки на Сервантес занимава отдавна Фернандо Прадо. Само подготовката на проекта е отнела година и половина. Преди да започне изследванията, Прадо е получил подкрепата на властите на Мадрид, на местната епархия и на Испанската кралска езикова академия.

Мигел де Сервантес е погребан в женски манастир в Мадрид, но точното място не е известно. Учените ще използват в издирвателната си работа георадар и се надяват да успеят лесно да различат костите на световноизвестния писател от останалите по следите на раните в областта на торса, получени от Сервантес в битката при Лепанто през 1571 г.

Сложността на предстоящото издирване е в това, че от момента на изграждането на манастира през 1609 година комплексът от сгради много пъти е бил престрояван и реставриран. Първоначално мястото, където е бил погребан Сервантес през 1616 г., е било известно, но след реконструкцията на манастира през 1673 година следите на гроба се губят.

Прадо изрази надеждата, че останките на писателя ще бъдат открити до 2016 година, когато ще бъде отбелязана 400-годишнината от смъртта му.


Подобни публикации