8

юни

ribbon

Турско земетресение се усети и по Черноморието

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Земетресение с магнитуд от 5.1 по скалата на Рихтер разлюля в полунощ Турция и предизвика паника и уплаха сред населението. Трусът е усетен и високите етажи на сградите в Бургас, Кърджали, Несебър и Пловдив. Няма данни за щети и жертви.
Епицентърът на земетресението е бил в Мраморно море на дълбочина 14.9 км. Регистрирано е в 23.54 ч. В четвъртък от сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул, съобщи CNN. Последвали са вторични трусове с по-нисък магнитуд.

Много жители на Истанбул и турската част на Тракия са напуснали домовете си уплашени от труса. Местните телевизии показаха хора, които стоят на улиците и в колите си. Жителите на Истанбул все още помнят ужаса от 17 август 1999 г., когато в района на Мраморно море бе регистрирано едно от най-силните земетресения в Турция с магнитуд от 7.4 по Рихтер. Природното бедствие тогава отне живота на около 18 000 души. Разруши голяма част от най-големия турски град, а общите загуби от земетресението бяха оценени на 8.5 млрд. долара.
По думите на директора на сеизмологичнаta обсерватория Доган Калафат снощният трус е произлязъл именно по северноанадолския разлом, по който стана и катастрофалното земетресение през 1999 г. Северноанадолският разлом е активен разлом, по него винаги може да се очакват трусове и населението трябва да бъде подготвено, посочи Калафат, като изтъкна необходимостта от укрепване на сградите.


Подобни публикации