2

фев

ribbon

Съд забрани “Православие или смърт!”

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Московски районен съд обяви за екстремистки продаваните в интернет фланелки с надписи “Православие или смърт!” и “Русия за руснаците”. Решението е по повод запитване на руската Главна прокуратура, съобщава Lenta.ru.

Според съобщение на сайта на Главната прокуратура, лингвистичният анализ на Руския институт по културология гласи, че надписите %съдържат призив към негативни действия срещу обществеността, възбуждат национална и религиозна вражда, прогапагандират превъзходство на гражданите, изповядващи една религия спрямо другите».

Още през юли 2010 г. Главната прокуратура е подала сигнал по този повод в съда. Въпросните фланелки били рекламирани от групата «Антирелигия» в руската социална мрежа «ВКонтакт».

Към този момент има три групи групи с подобно име  в упомената социална мрежа, но най-популярна сред тях е тази, която разпространява тематичен фотоалбум с наслова «Православие или смърт». В този албум са изложени фотосвидетелства за шумния патриотизъм и религиозен фанатизъм на радикалното крило на православното общество.

Едно от лицата на групата е фронтмена на руската група «Алиса» Константин Кинчьов, който често излиза на сцената във фланелка с надпис «Православие или смърт».


Подобни публикации