4

яну

ribbon

Сушата погубила Анкгкор

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Учени успяха да достигнат до причините, довели до упадъка на древния град Ангкор в Камбоджа, който в продължение на векове е бил столица на Кхмерската империя, съобщава портала “Утро.ру”. Ð’ момента, останките от античен Ангкор са основната туристическа атракция на страната.

Градът е основан през ранното Средновековие и през IX-XII в. се превръща в столица на една огромна държава, която по това време доминира в Югоизточна Азия. Ангор достига своето величие и разцвет при цар Джаяварман VII, управлявал в края на XII век. Именно по негово време е построен известния храм Байон.
След смъртта му през 1218 г. за империята на кхмерите настъпват тежки времена. През 1431 г. се стига и до превземането на държавата от тайландски войски. За нова столица е определен Пном Пен.
През ХІХ в. европейците случайно откриват останките на величествения някога Ангкор. През 1861 г. района и самия град са посетени за пръв път от европеец – това е известния френски пътешественик Анри Муо.
Днес, близо 150 години след първия досег на учения свят с древните останки, експерти от университета в Кеймбридж са категорични, че една от основните причини за упадъка на някога могъщия Анкор е… изменението на климата.
След събиране и обработване на голям масив от информация, включително и внимателно анализирайки следите от съществуващата някога в района флора и фауна, те установяват, че десетилетия наред градът е бил обхванат от тежка и продължителна суша. Археологическите разкопки на терена обаче доказват, че местните жители дълго време се противопоставяли на сушата. Учените открили следи от огромни водни резервоари. Но в крайна сметка природата надделяла. По този повод специалистите заявяват, че Анкгор е пример за това, как техническите постижения не винаги са достатъчни, за да се предотврати разпадането на едно мащабно общество.


Подобни публикации