5

яну

ribbon

Лихвите по кредитите ще паднат…, ама друг път!

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите и остро нападна финансовия министър Симеон Дянков. Пред БНР той коментира идеята на Дянков представителите на търговските банки и на БНБ да бъдат поканени на заседание на тристранния съвет в края на януари, на което да се обсъди възможността за намаляване на лихвите по кредитите.

Пред два дни Дянков обясни, че държавата си е свършила задължението да осигури финансова стабилност и по този начин външният финансов ресурс за българската банкова система е поевтинял с 2-3 пункта. “Сега е време банките да отговорят”, каза Дянков.

Хампарцумян прие като опит за намеса на държавата в работата на банковата система идеята на финансовия министър и не скри раздразнението си:

“Мисля, че вече всички, които имат малко повече разум в глава, разбраха, че господин Дянков все пак не идва от Северна Корея, а от Америка. Той много добре знае, че нито може административно да управлява лихвите, нито може с тристранната комисия да реши какъвто и да е проблем, свързан с лихви, банки и Ñ‚.н., защото устройството на държавата е друго. Но, разбира се, като нападне банките, отбива вниманието от себе си или от гафовете, които е направил”, каза председателят на банковата асоциация, който е и главен изпълнителен директор на “Уникредит Булбанк”.

“Държавата, включително г-н Дянков, има банка. Министърът на финансите е принципал на Банката за развитие и съвсем спокойно биха могли оттам да започнат с намаляването на лихвите. Но както виждате, не само че не са започнали, но няма и да го направят, защото пазарът не го позволява”, завърши Хампарцумян.


Подобни публикации