12

яну

ribbon

След атентата в Тусон скочиха продажбите на пищови

Най-търсеният модел бил този на атентатора - Glock 19

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Рязък скок в продажбите на оръжие е отбелязан в САЩ няколко дни след стрелбата в град Тусон, щата Аризона, където в събота 22-годишният Джаред Ли Лафнър уби 6-има и рани 14 души, сред които и американската конгресменка Габриел Гифърдс, предаде агенция Блумбърг.

US агенцията се позовава на данни от ФБР и на твърдения на големи оръжейни магазини в страната. Така например в щата Аризона на 10 януари продажбата на пистолети е скочила с 60 процента в сравнение със същата дата преди една година – от 164 на 263 бройки.

В щата Охайо  същия ден са били продадени 395 пистолета, което е скок с 65 на сто в сравнение с 10 януари 2010 г. В Калифорния ръстът е 16 процента (672 бройки), в Илинойс – 38% (348 бройки) и 33 процента в Ню Йорк – 206 пистолета. В национален мащаб ръстът на продажбите е 5 процента или 7906 пистолета, сочат данните на ФБР.

Блумбърг отбелязва, че подобен бум в търсенето на револвери е бил отбелязан през 2007 г.  веднага след касапницата в Техническия университет в щата Вирджиния, когато младеж застреля 32-ма души.Блумбърг отбелязва, че подобен бум в търсенето на револвери е бил отбелязан през 2007 г.  веднага след касапницата в Техническия университет в щата Вирджиния, когато младеж застреля 32-ма души.

Оръжейни търговци от Аризона твърдят, че най-търсеният в САЩ пистолет тези дни е австрийският Glock 19, който е бил използван от стрелеца в Тусон, изтъква агенция Блумбърг.Експерти отбелязват, че този модел е много лек за носене и може да включва удължен пълнител, което позволява изстрелването на 33 куршума без зареждане. Точно такъв е бил случаят на 8 януари, когато 22-годишният Джаред Ли Лафнър организира кървавата баня пред супермаркет в град Тусон в Аризона. Стрелецът е използвал именно такъв пълнител, който до 2004 г. е бил забранен, пише Блумбърг.


Подобни публикации