4

ное

ribbon

Симулират изчезването на Интернет

ЕК успокоява, че това е само теоретично упражнение

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Европейската комисия е стартирала провеждането на първата Паневропейска киберсимулация, чиято цел е да провери как ще реагират европейските страни при евентуално изчезване на свързаността чрез Интернет. В изследването участват, освен всички държави-членки на Европейския съюз и Исландия, Норвегия и Швейцария.

Симулацията пресъздава сценарий с нарушаване в доставката на интернет услугите, а държавите-членки трябва да работят заедно както за пресъздаването на проблема, така и за неговото разрешаване.

Говорителите на ЕК подчертаха, че изследването по никакъв начин не може да засегне интернет свързаността в Европа: „Това е просто симулация, упражнение. Ð’ същото време тя е изключително ценна, защото ще помогне на европейските държави да изпробват как биха действали в подобна ситуация. Тя също ще им помогне да се уверят, че знаят с кого точно да се свържат. От нея определено има практически ползи, въпреки че тя е просто теоритично упражнение.”

Симулацията се провежда от европейските държави с научното и техническото съдействие на Агенцията за европейски мрежи и Изследователския център към ЕК. Заради ествеството на симулацията голяма част от подоробностите остават поверителни.


Подобни публикации