4

яну

ribbon

САЩ обмисляли търговска война заради ГМО

Американците били ядосани от френската забрана за царевицата на “Монсанто”

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Американското посолство в Париж посъветвало Вашингтон да започне търговска война срещу всяка страна членка на Европейския съюз, която се е обявила против генномодифицираните култури, сочи новопубликуван документ на WikiLeaks, цитиран от британския вестник “Гардиън”.

В отговор на решение на Франция да забрани генномодифицираната царевица Монсанто в края на 2007 г., посланикът на САЩ Крег Стейпълтън, приятел и бизнес партньор на американския президент Джордж Буш, поискал от Вашингтон да накаже ЕС и най-вече онези страни, които не подкрепят използването на ГМО култури. Ответните удари, според посланика, трябвало да бъдат по-скоро премерени, отколкото ожесточени, тъй като не трябвало да се очаква бърза победа.

Според други новопубликувани грами американски дипломати по света настоявали ГМО културите да бъдат приети като стратегически държавен и търговски императив. Тъй като мнозина католически епископи в развиващи се страни ожесточено се противопоставяли на спорните култури, САЩ прилагали особен натиск върху съветниците на папата.

Грами от американското посолство във Ватикана показва, че САЩ смятат, че папата до голяма степен подкрепя културите след продължително лобиране на негови високопоставени съветници, но се изказва съжаление, че той все още не е изказал подкрепата си. Специалният съветник на американския Държавен департамент по биотехнологиите, както и държавни съветници по биотехнологиите, базирани в Кения, лобирали служители на Ватикана да убедят папата да заяви подкрепата си.

Грамите разкриват също, че Испания и САЩ са работели в тясно сътрудничество, за да убедят ЕС да не затяга законите за биотехнологиите. “Ако Испания падне, останалата част на Европа ще я последва”, се казва в един от документите.


Подобни публикации