4

яну

ribbon

Мераклиите да скачат за кръста ще се събират на Мостика

Ритуалите за Богоявление в Бургас започват в 8.30

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Всички смелчаци, които искат да пробват късмета си в спасяването на Светия кръст от студените морски води в Бургас, ще могат да участват само ако са навършили 16 години.
Записването ще се извършва на 6 януари от 10.00 до 11.00 часа на Мостика срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние, съобщиха от община Бургас.

Честванията за Йордановден в града по традиция ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”. Ритуалът по благославяне на бойните знамена на българското войнство от Военен гарнизон – Бургас и тържественият молебен за здраве ще бъдат извършени от 11.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий”.

Веднага след това от 11.15 часа ще започне и литийното шествие за спасяването на Светия кръст, което ще премине по маршрута – храм „Св. Св. Кирил и Методий” – ул. „Славянска” – ул. „Лермонтов” – ул. „Богориди” – “Гъбката” – паметника на Моряка – Мостика, където от 11.45 часа стартира традиционния ритуал.

С венци и цветя на 6 януари ще бъде отбелязана и 163 – та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев. Тържественият ритуал ще бъде отслужен от 12.00 часа пред паметника на Ботев в Морската градина.

18.30 е началният час на спектакъла „Забравих страх, усетих Бог – и светлината ме прегърна…”, посветен на първия сборен албум с песни по текст на бургаския поет Пейо Пантелеев. Ð’ него ще участват Тони Димитрова, Галя Ичеренска, Бончо Грозев, „5-те сезона”, Захари Чернев и Дани Огнянов. Концертът, който ще се проведе при вход свободен в залата на Бургаската опера, е подарък от община Бургас за жителите и гостите на морския град.


Подобни публикации