8

яну

ribbon

САЩ искат от Twitter лични данни на привържениците на Wikileaks

Исландска депутатка се бори да спре произвола

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Депутатката от исландския парламент Биргит Йонсдотир заяви, че Министерството на павосъдието на САЩ е изискало чрез съда от компанията Twitter да разкрие нейните лични данни, съобщава английският вестник “The Guardian”.

“Правителството на САЩ иска да научи за всички мои постове и съобщения, които съм публикувала в Twitter от 1 ноември 2009 г. насам. Те съзнават ли, че аз съм член на парламента на Исландия?”, е написала в известната социална мрежа Йонсдотир, която в миналото е била доброволец към известния сайт Wikileaks.

Тя е участвала в подготовката на публикацията на сайта на скандалния видеозапис, от който се виждаше как американски военен хеликоптер стреля по мирни иракчани. Секретният видоматериал, заснет през 2007 г. се появи в Wikileaks през април 2010 г. и донесе на сайта световна зивестност.

Вестникът отбелязва, че исландската депутатка вече е повела “юридическа борба” със Съединените щати, след като е била уведомена от администрацията на Twiiter, че са получили упоменатото съдебно решение.

“Правосъдното министерство на САЩ изисква от Twiiter цялата информация за мен. Аз имам на разположение само 10 дни, преди сайтът да предаде моите данни на американските власти.”, публикува в микроблога си депутатката. Тя оповестява и факта, че вече е уговорила среща с посланика на САЩ в Исландия.

“Не става дума единствено за информацията за мен. Това е предупреждение към всички, дори към онези, които не са имали никога нищо общо с Wikileaks. Това е изключително неприемливо.

На мен ми провървя, че съм член на исландския парламент. Но какво ще стане с другите хора? Мой дълг е да направя всичко, което мога, за да спра това.”, заявява в интервю за “The Guardian” Биргит Йонсдотир.

От своя страна компанията Twitter Inc. Е отказала коментар по случая. “Ние нямаме намерение да коментираме конкретни запитвания, но, за да помогнем на нашите ползватели да защитят своите права, ги предупреждаваме при искания за техните лични данни от страна на които и да било правозащитни органи. Това е наша политика.”, се подчертава в изявление на компанията.


Подобни публикации