30

мар

ribbon

Руснаците ще пият след 21 години

Най-младите пиячи в Русия са 11-годишни

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Законопроект за забрана продажбата на алкохол на лица под 21 години предстои да бъде внесен следващата седмица в руската Дума, съобщи за „Интерфакс” заместник-министърът на социалната политика в Руската федерация Вячеслав Фетисов, автор на проекта. Проектът е разработен на базата на проучване от страна на правителството, чиято основна идеология е забрана продажбата на алкохол на лица под 21-годишна възраст.

Ð’ момента алкохол е разрешено да се продава само на лица, навършили пълнолетие. „Заради това, че навършилите 18-годишна възраст могат спокойно да си закупят алкохол, проблемът с алкохолизирането на населението придобива застрашителни размери и може да бъде сравнено с национално бедствие”, смята още Фетисов.
Позовавайки се на данни на експерти, сенаторът съобщава още, че за последните години употребата на чист етанол на глава на населението е нараснало с 9,9 литра и е достигнало 16 литра годишно. „Русия заема четвърто място в света по употреба на алкохол, при положение, че критичното ниво е 8 литра за човек на година. Възрастта, на която подрастващите започват да пият вече започва от 11, а не както досега беше – от 15-годишна възраст”, подчертава Фетисов.
По отношение на официалните данни сенаторът обръща специално внимание на факта, че 2% от руското население са алкохолици, страдащи от психически разстройства, около 10% са алкохолици със соматични разстройства и около 30% от руснаците злоупотребяват със спиртните напитки.

Снимка: http://alkashi.ucoz.ru/


Подобни публикации