2

яну

ribbon

Русия узаконява “детектора на лъжата”

Резултатите ще се използват в съда и при назначаване на работа в правоохранителните органи

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Законопроект за използването на “детектора на лъжата” ще разгледа руската Дума. Той предвижда показанията на полиграфа да служат като доказателство пред съда, а използването му ще бъде задължително при даване на достъп до държавни тайни и кандидатстване за работа в правоохранителните органи, съобщи Газета.ру.

Законопроектът е внесен от група депутати от “Единна Русия” и Комунистическата партия на руската федерация. Досега полиграфът също е използван активно – например от Федералната служба за безопасност /ФСБ/, но получените от него данни не се признаваха в съда за доказателство.
Според депутата Алексей Роузван, един от авторите на законопроекта, необходимостта от узаконяване на “детектора на лъжата” е назряла отдавна. Според него използването на полиграфа ще помогне да бъде реформирана руската правоохранителна система.
В проекта за закон е записано, че уредът задължително трябва да бъде използван при получаването на допуск до сведения, съдържащи държавна тайна, приемането на работа в МВР, ФСБ, разузнаването, службата за контрол на наркотиците, митниците, прокуратурата, финансовото разузнаване, ведомства по отбраната и охраната на границите, различни специални обекти.
При взаимно съгласие “детекторът на лъжата” ще се използва в процеса на оперативно-следствените действия, в хода на съдебните дела, при сключването на трудови договори, при кандидатстването за политическо убежище. Въпреки това, доказателствата, получени с помощта на полиграфа няма да се приемат като основнополагащи в един съдебен процес.
Тестът задължително ще трябва да се извършва от специалист и негов асистент, а тестваният ще има право да се подложи на проверката в присъствието на адвокат или друго лице.
Според Вадим Клювгант – адвокат на Михаил Ходорковски, големият проблем е да се промени правната система в страната, в противен случай положителни резултатите няма да има, независимо дали с полиграф или без него.


Подобни публикации