2

яну

ribbon

Американците откриха “топлата вода” в БГ футбола

Собствениците на почти всички отбори били или са свързани с фигури от подземния свят

Публикувано в: България;
От: pointburgas

USA-дипломати в България са открили, че футболът у нас е оплетен в корупция. Това става ясно от секретна телеграма от 14 януари 2010 г., която разглежда криминализацията на българските футболни клубове. Докладът под заглавие “Българският футбол получава червен картон заради корупция” е изпратен до Държавния секретар на САЩ, ЦРУ, ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и американското посолство в Брюксел

Шифрограмата, която е засекретена до 2019 г., се появи в испанския всекидневник “Ел паис”, едно от шестте големи издания, получаващи авансов достъп до тайните материали на Държавния департамент на САЩ, разгласявани от сайта “Уикилийкс”. Тя е изпратена по повод започналите данъчни ревизии на футболните клубове у нас.

“След краха на комунизма българският футбол се превърна в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност върху българските институции”, резюмира авторката на доклада Сюзан Сътън, която тогава е била временно управляващ посолството – седмица преди пристигането на посланик Джеймс Уорлик.

Днес почти всички футболни отбори се притежават или са били свързани с фигури от света на организираната престъпност, обяснява дипломатката. Сред цитираните от нея са “Тодор Батков като пълномощник и лице на руско-израелския бизнесмен с лоша слава Михаил Черной, по прякор Майкъл Чорни, който притежава ФК “Левски”, мощният бизнес конгломерат ТИМ, собственик на “Черно море” (Варна), братя Маринови, по прякор Братя Маргини, които са подсъдими за убийство, рекет и организирана престъпност, притежават “Славия”. Ð’ документа се отбелязва, че последните трима президенти на “Локомотив” (Пловдив), който периодично бе притежаван от престъпната групировка ВИС, бяха убити. Цитирани са още собствениците на “Локомотив”-София Николай Гигов, на “Литекс” – Гриша Ганчев, както и Васил Божков, който няколко години притежаваше ЦСКА”.


Подобни публикации