9

апр

ribbon

Русия няма да блокира Skype

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Русия не възнамерява да забранява използването на Skype на своята територия, заявиха официално от министерството на съобщенията. Подобно предложение направи представител на службите за сигурност и то веднага предизвика напрежение между администрациите на президента Медведев и премиера Путин.

Идеята за забрана на Skype и други приложения за връзка е била изразена от високопоставен служител във Федералната служба за сигурност по време на правителствена комисия по проблемите на информационната безопасност. Според Александър Андреечкин, чуждестранните интернет услуги, които са кодирани, могат да се използват от екстремисти и други престъпни групи, което сериозно застрашава сигурността в Русия, съобщи БНР.

„Това е лично мнение и не отразява държавната политика”, обявиха веднага от Кремъл. Малко по-късно обаче правителственият говорител Дмитрий Песков заяви, че гледната точка на спецслужбите е напълно аргументирана и тя трябва да бъде разгледана заедно с другите мнения по въпроса.

Според руски правозащитници, идеята на ФСБ за забрана на Skype е опасен прецедент, който показва, че все още съществуват сили, чието мислене, шпиономания и рефлекси от миналото, могат да тласнат страната по пътя на Северна Корея.


Подобни публикации