10

апр

ribbon

Държавата влязла в картел с “Лукойл”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Мораториумът върху цените на петролните продукти е вид договорка, форма на картелно споразумение, в което участва държавата. Това коментира председателят на УС на сдружение “Агенция за икономически анализи и прогнози” Стефан Цветков. Сдружението е неправителствена организация – наследник на закритата агенция със същото име, която функционираше до миналата година в рамките на Министерството на финансите. Министърът на финансите Симеон Дянков закри структурата в рамките на оптимизацията на ведомството.

Държавата не трябва да допуска участието в картел, допълни Цветков. По думите му подобни стъпки се предприемат по света, но при правила, при които, например, държавата се договаря да даде субсидии с ясен размер, за да поддържа определени цени. Ние може да сме против субсидирането, но да е ясно колко пари и за какво са похарчени, допълни Цветков.

Под натиска на превозвачите премиерът Бойко Борисов се договори с генералния директор на основния играч на пазара на горива у нас “Лукойл България” Валентин Златев да бъдат замразени цените на едро на горивата, произвеждани от рафинерията “Нефтохим”, за един месец. Не стана ясно срещу какво Златев се съгласи на тази стъпка, нито какво ще получи насреща. Нямаше реакция и от страна на Комисията за защита на конкуренцията дали не се нарушава свободата на пазара на горива в страната.


Подобни публикации