2

фев

ribbon

Подводен вулкан се пробужда край о.Санторини

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Три земетресения със сила 4.5 по Рихтер разтърсиха гръцките острови Крит и Санторини. През последните дни в същия район бяха регистрирани други три труса с магнитуд 5.3. Подобна сеизмична активност беше констатирана и преди 6 месеца.

Група сеизмолози, геолози и вулканолози следят денонощно повтарящите се десетки малки земетресения и промените в земната кора. Трусовете съживиха редица теории, включително и такива за събуждане на подводният вулкан Колумбо край Санторини. За последно той е изригвал през 1950 година. От около една година в дълбините му изглежда има движение, смятат учените, които следят отблизо дейността му, съобщи Нова телевизия.

През последните седмици на острова Санторини се забелязва присъствие на голям брой изследователски екипи от Гърция и чужбина. Те провеждат проучвания и събират данни, за да достигнат възможно до по-сигурни изводи. Някои от геолозите смятат, че периодът на абсолютно спокойствие на вулкана е достигнал края си. Според една от теориите им, в началото на 2011 година е започнала активната му фаза.


Подобни публикации