6

юни

ribbon

Петата република отряза Фейсбук и Туитър

Двете мрежи стават табу за френските държавни медии

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Френското правителство съобщи, че ще приложи закон, който забранява споменаването на наименованията на социалните мрежи Фейсбук и Туитър по телевизията и радиото. Министрите се споразумели да внесат поправки в президентски указ от 1992 г., който постановява, че имената на търговски фирми не трябва да се споменават в новините.

Оттук нататък ще бъде забранено на новинарите да споменават социалната мрежа и сайта за микроблогинг, освен ако не е от съществено значение или пък е свързано с конкретна новина. След като забраната влезе в сила, водещите на информационни емисии по радиото и телевизията вече няма да могат да призовават зрителите или слушателите си да “ги следват в Туитър” например, призив, който става все по-популярен в информационните канали в другите страни в Европа и извън нея.

Освен това френските канали и радиостанции няма да могат да разчитат на онлайн публика, което придобива все по-голямо значение с напредването на технологиите. Френските радиа и телевизии ще могат само да дават завоалирани инструкции като “намерете ни в социалните сайтове”, съобщи mediapool.bg.


Подобни публикации