26

апр

ribbon

Паметник на приятелството с Армения събарят в Турция

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Турските власти започнаха демонтирането на предизвикалия остра полемика в последно време паметник в чест на приятелството с Армения близо до границата между двете страни. Замисълът му е да символизира болката от разделението и надеждата за помирение.

Статуята, издигната през 2008 г., ще бъде разделена на 18 парчета, които ще бъдат прибрани в хангар на общината, съобщи Анадолската агенция. Работата по премахването на монумента ще продължи 10 дни. Повреда в една от машините и силният вятър забавиха началото на демонтажа, който трябваше да започне вчера, ден след отбелязването от арменците на 96-та годишнина от клането на техни предци по времето на Османската империя.
При визитата си в Карс през януари премиерът Реджеп Ердоган нареди на кмета, който е от неговата Партия на благоденствието и развитието, да разруши 30-метровата скулптура. По думите му тя била “чудовищна и странна”. А освен това се издигала близо до мавзолей на ислямски учен.
Авторът на творбата Мехмед Аксьой оприличи заповедта на Ердоган с решението на талибаните в Афганистан, които през 2001 г. разрушиха с артилерийски огън вековни будистки статуи в провинция Бамиян. Бившият министър на културата Ерджан Каракаш определи решението на премиера като “срамно”.
Миналата седмица известният турски художник Бедри Байкам беше намушкан с нож в Истанбул, докато си тръгвал от среща на творци, посветена на организирането на протестен митинг на 23 април в провинция Карс срещу разрушаването на паметника.
Художникът беше опериран, като няма опасност за живота му. Полицията издирва нападателя, който е избягал от местопроизшествието с автомобил. Байкам е известен не само с ексцентричното си изкуство, но и с политическата си дейност. Той е един от най-явните критици на сегашното правителство.


Подобни публикации