17

мар

ribbon

Ударът срещу Либия е въпрос на часове

Ако ООН реши, няма да е късно за намеса, смята НАТО

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

По информация от френски дипломатически източник, десет страни-членки на ООН ще гласуват за приемането на резолюция за Либия. По думите му, цитирани от Ройтерс, ако документът бъде приет от Съвета за сигурност на ООН, операцията в Либия ще започне „в течение на няколко часа”.

Според информацията на източника, резолюцията ще подкрепят Франция, Великобритания, САЩ и няколко арабски държави. „Ще сме много изненадани, ако някоя държава наложи вето. Но девет държави със сигурност ще гласуват „За”. И след като решението бъде взето, операцията ще започне в следващите часове”, каза дипломатът.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че е прекалено късно за намеса в Либия, но заяви, че това до голяма степен зависи от ООН.

“Времето е най-важно, то бързо изтича, но не смятам, че не е прекалено късно. Много зависи от Съвета за сигурност на ООН”, заяви Расмусен във Варшава, имайки предвид дискусиите в световната организация. “Смятам, че международната общност и ООН ще застанат категорично зад либийския народ, ако отслабеният режим продължи да напада собствения си народ”, допълни той.


Подобни публикации