26

окт

ribbon

Москва прави досиета на блогъри и медии

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Руското министерство на правосъдието ще прави досиета на блогъри и медии, съобщи “Независимая газета”. Ведомството обявило търг за покупка на система, чрез която непрекъснато да следи и анализира материали от “поне пет хиляди” медии и блогове в Интернет – вестници, списания, осведомителни агенции, телевизии, радиостанции и дори авторски блогове на руски граждани в световната мрежа.

Министерството не е правомощен орган в сферата на медиите – мониторингът е работа на “Роскомнадзор”, а тази федерална служба за контрол над комуникациите вече е създала своя система за следене. Съдебното ведомство обаче смята да следи съобщенията, засягащи президента, премиера, самото министерство и други държавни органи, а също така Европейския съд за правата на човека в Страсбург и още редица теми от правен характер. Обяснението е, че ще се прави за служебни нужди, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Пресслужбата на руското министерство заявила, че медиите нямат основания да вдигат шум заради предстоящия търг, но инициативата предизвикала недоумение у Иля Пономарьов от комисията по информационната политика в Държавната дума.

Депутатът имал въпроси към министерството на правосъдието – кой е издействал да бъдат отпуснати средствата (3.5 милиона рубли според вестника) и “какви изводи смята да прави от прочетеното” самото ведомство.

Според изискванията за търга резултатите от лингвистичен и статистически анализ на текстовете трябва да бъдат нагледно представяни в реално време, а част от данните да бъдат

категоризирани като позитивни или негативни.


Подобни публикации